Antikt är sig Likt men Varför inte i Umeå? (loppislycka)

Hej estetik, design och skapande!

Säg mig, som dyrkare av antikt och begagnat så undrar jag hur det kommer sig ett ex. en sådan underbar stad som Umeå inte har några antik-/secondhandbutiker? Det vimlar av motsvarande butiker i hela Stockholm och även här i Oslo finns det extremt många butiker, speciellt här på Grünerløkka där jag bor. Om man går från "nordløkka" med destination centrala stan så passerar man så otroligt många butiker. Jag älskar nästan varendra en! Vad som mer än anmärkningvärt är att alla småbutiker faktiskt går runt ekonomiskt (eller man får väl anta att de gör det eftersom de fortsätter existera) Hyrorna måste vara rätt så låga eller så tjänar butikerna mer pengar än vad jag kan förstå. Jag menar, en del butiker har inte öppet mer än tre dagar i veckan. 


Mina favoritbutiker är:

Ψ Birken Brukt - Väldigt liten lokal med magert utbud, men chans till att finna små guldkorn. Har lite av allt kan man väl säga; porslin, ramar, böcker, möbler krims och krams. Har nyligt bytt lokal till den just bredvid (har ännu inte vart inne i den nya, tror inte den nyöppnat ännu). Det är en härlig dam som driver denna butik, jag tror att hon också står på Birkelundens Marknad på söndagar.

Ψ Frøken Dianas Salonger - Kanske den mest moderiktiga vintagebutiken. Här finner du massvis med kläder (annorlunda och unika klänningar),  skor, väskor, smycken, presenter, lampskärmar och en och annan kristallkrona och möbel. Alla kläder hänger på galgar av pärlor vilket framhäver exklusiviteten i butiken.  Butiken är genomtänkt in i minsta detalj och damen i butiken är kunnig innom sitt område och alltid konceptenligt klädd. Priserna är i högsta laget, men med tanke på vilka plagg/föremål det är och servicen i butiken är det värt varenda krona. Besök deras superfina hemsida!

Ψ Frelsesarmeen FRETEX Unika - Fretex är Norges största "bruktkjede" och en viktig del av Frelsesarmeen i Norge. Jag har enbart varit på den på Grünerløkka och tycker utbudet av kläder är bra, men jag gillar prylar lite mer så saknaden av det i kombination med oengagerad (lätt otrevlig) personal leder ingenvart med mig. Bra priser och noggrant genomtänkta skylfönster med touch of High Fashion.

Ψ Trabant - En rätt så liten butik med fokus på kläder men också tillhörigheter så som halsdukar, handskar m.m. De har även mycket smycken och sjyssta vintagesolglasögon. För den som är intresserad så söker de extrapersonal under decembermånad. Trevlig svensk tjej som jobbar där!

Ψ Gatsby Brukt og Antikt Länge sedan jag var in i denna butik men här finns det allra mesta i prylväg. Mycket smycken och andra plockiga saker. Svårt att få en överblick över vad de erbjuder kunden, men utan tvekan många intressanta föremål. Otroligt fyllda skyltfönster som lockar in den prylsugne. Gatsby har desinfektionsmedel som man får ta av vid kassan - det ger helt klart pluspoäng! (hos mig i alla fall :D )

Ψ Marita Butiken - Secondhandbutiken brevid bron. Riktigt stor butik som verkar ta emot det mesta av inlämnade gåvor. Mycket skit, men också mycket fint. De har mycket småplock men också väldigt fina möbler och antika ting. Tavlor, elektronik, böcker och barnsaker finns det gott om hos Marita. Helt klart en butik man bör besöka ett par gånger i månaden. Här har jag köpt en riktigt snygg kandelaber för 60 kronor. Väldigt överrenskomliga priser.

Ψ Blå Korset (nytt plus brukt) - Fyndsugen? Nyfunnet ställe längst ner på Grünerløkka där det är riktigt, riktigt billigt. Jag har varit där en gång och lyckades finna en ljus jeansjacka för 30 kronor och en jättefin ljusstake för 20 kronor. Jag blev också väldigt intressead av en väggljusstake för 75 kronor men måste hejda mig lite gran i alla loppislycka. Butiken har en nedervåning med prydnadssaker och en övervåning med kläder, skor samt lite böcker.

Ψ Trabant - En rätt så liten butik med fokus på kläder men också tillhörigheter så som halsdukar, handskar m.m. De har även mycket smycken och sjyssta vintagesolglasögon. För den som är intresserad så söker de extrapersonal under decembermånad. Trevlig svensk tjej som jobbar där!
Ψ Gatsby Brukt og Antikt - Fyndsugen? Nyfunnet ställe längst ner på Grünerløkka där det är riktigt, riktigt billigt. Jag har varit där en gång och lyckades finna en ljus jeansjacka för 30 kronor och en jättefin ljusstake för 20 kronor. Jag blev också väldigt intressead av en väggljusstake för 75 kronor men måste hejda mig lite gran i alla loppislycka. Butiken har en nedervåning med prydnadssaker och en övervåning med kläder, skor samt lite böcker.
Ψ Marita Butiken - Secondhandbutiken brevid bron. Riktigt stor butik som verkar ta emot det mesta av inlämnade gåvor. Mycket skit, men också mycket fint. De har mycket småplock men också väldigt fina möbler och antika ting. Tavlor, elektronik, böcker och barnsaker finns det gott om hos Marita. Helt klart en butik man bör besöka ett par gånger i månaden. Här har jag köpt en riktigt snygg kandelaber för 60 kronor. Väldigt överrenskomliga priser.Ψ Blå Korset (nytt plus brukt)
Ψ Velouria Vintage - Ligger lite avsides alla de andra bruktbutikerna. Jag tror jag har varit in här någon gång just när jag hade flyttat hit så jag minns inte exakt vad utbudet är men de har mycket i klädväg och även en del skor och väskor som jag minns det. Helt klart ett ställe jag måste besöka med.

Ψ Antikkvarehuset - Det allra största vad gäller utbud av antika möbler på hela Grünerløkka (hela Oslo?). Ligger ovanför KIWI på Sannergate. I fönstrena hänger takkronor i massor och de lyser så fint varje kväll. Han som äger hela stället (Arild) är en erfaren handlare inom antikt och brukt som sätter de priser han vet att han kan få. Man kan säga att han har en del med "engelska-finrums-möbler", en del med antika möbler, en del med antikt småplock och en del med nyproduktion till riktigt låga priset.

Ψ Studio07 - Vintage og ny design - Här finns det i princip bara kläder (och någon accessoar) Butiken är rätt rolig eftersom den är uppdelad i två rum och en korridor som avdelar rummen. I entrérummet hänger moderna designkläder. Utifrån ser hela rummet ut som en installation eftersom kläderna hänger stilfullt och väldigt glest i butiken. I den andra rummet så bor alla secondhandkläder, där hänger det lite tuffare plagg i tätare grupperingar.


Sen vill jag också lyfta: Soulgarden som verkligen har allt för själen, tvålar, doftljus, kaffe, the, mysiga sockar, tekoppar m.m. och Mitt Lille Hjem som har mycket fina Chubby Chick prylar, enligt mig en riktig inspirationskälla inredningsmässigt men de har också kläder, väskor och skor.


Allra mysigast och största möjligheten till att fynda är på söndagar mellan 12:00-18:00 Birkelundens Marked.

Detta är mina senaste fynd (inhandlade vid olika tillfällen på olika butiker/marknader):
En otroligt fin ask med blommor på. I asken finns gamla fotografier inköpta på antikkverehuset. Även min nya, mindre antika, Miss Dior parfym är ett toppeninköp.En fejk-får-päls från IKEA, min supermysiga ljuslykta (som jag sneakat till mig på gratisloppis) och fyra av mina loppisfyndiga ramar.Massa kärlek finns i denna antika stol. Jag köpte den på  söndagsmarknaden av en gubbe som jag ofta handlar av. Den var inte billig, men den är min! Guldigt ljusfat från gratisloppisen och en jättefin ljusstake inhandlad på Blå Korset för endast 20 kronor.


Okej, det existerar secondhandbutiker i Umeå, typ tre stycken. Myrorna, Slumpen Öst på stan och... ja, vilken är den tredje? Om man räknar Umeå med omnejd, och speciellt sommartid, så är utbudet mycket större. Loppisar runt om i Västerbottenslän är helt okej. Men vad jag saknar är "fasta" butiker. Det jag funderar lite gran på är alltså varför man (jag?) inte kan starta en antikbutik i centrala Umeå. Eftersom marknaden är obefintlig så vet jag ju inte hur det skulle gå heller.  Jag skulle vilka öppna en butik med ett rustrikt-, lantligt-, romantiskt-, antikt-tema...  klassat som presenthandel.

- Nej, nu sätter jag mig genast och snickrar på en affärsidé, förslag någon?

Jag har haft en riktigt slapp helg. Fredagsmys, lördagsmys och söndagsmyset avslutades med Bonde söker fru. I morgon (tisdag) har vi innebandymatch, lycka till önskar jag mig, mitt lag och Sika!  

Nu ska jag se Grey´s. Det har fått ta över Skilda Världar-abstinensen så nu är jag beroende av Grey´s (mina bästa vänner för tillfället.) Addio folkens!
Skilda världar fast Samma planet

Haha det trodde ni inte!

Att det skulle dyka upp ett inlägg så nära inpå det förra, hakan hänger på 95,8% av läsarna, det vet jag! (Min egen haka dinglar lika fint)

Denna vecka har jag varit otroligt sliten och trött. På innebandyträningarna så har jag mått riktigt illa... Jag har varit yr och orkeslös.  Jag vet inte vad som är fel men det är som om min kropp gör uppror och bara vill vila, vila och vila. Som tur är så har jag faktiskt lite "vilo-lektyr". Har ju tagit mig an en tegelsten så att säga. Vad var det allra viktigaste 1996? Vad längtade man till varje vardagkväll 19:00? Vad snakkade man hejdlöst om i skolan? - Ni minns Skilda Världar, syskonen Sandra och Daniel, snälla Karin och trofaste Matti, elaka Rebecka och pålitliga Harald? Familjen Bovallius och Toivonens intriger, finns det något mer underhållande?  Serien sändes mellan år 1996 - 2002, det innebär alltså att när jag var 7 år så blev jag ett troget fan. Jag minns hur snygg jag tyckte Daniel var och hur kaxig och sniken Tom var. Vet ni hur många tittare programmet hade som mest? 1 546 000, Tänkt att det bodde knappt 9 miljoner i Sverige då.  Herregud!!! Vet ni hur många avsnitt som spelades in? Över 500 avsnitt. Det är ju helt galet mycket. Hur som haver, har jag i alla fall på börjat på ett Skilda Världar-maraton. Oh, yes. Har sett mitt 115 avsnitt, och är som förtrollad av serien. Precis som när jag "maratonsåg" The O.C. och VÄNNER så blir jag som besatt och tror jag är en av dem i serien. Låter kanske helt befängt, men de är för tillfället min umgängeskrets. Något av en envägskommunikation, men jaja. Min värld föll plötsligt samman då jag  skull ladda hem andra säsongen. Vet ni varför? Andra säsongen av denna TV-serie som gick på TV för ca 15 år sedan har inte släppts ännu. Den 23 november i år släpps andra säsongen och det mest tragiska av allt är att sista säsongen släpps någon gång under 2014. Så, jag undrar om någon där ute råkar ha spelat in hela Skilda Världar serien på VHS?

Jag fick förfrågan för några veckor sedan att komma på casting/inspelning av "Wipeout"... Ni vet det är som går på 5:an när deltagare skall genomgå en hinderbana uppbygd av fyra hinder - misslyackas man så hamnar man i plurret. Skulle vara sjukt kul att vara med och tävla i själva banan men jag kan tycka att det verkar lite tv-kåt. Såhär i efterhand så känner jag kanske att jag ändå skulle ha tagit lite ledigt och deltagat. Men, men. Chansen kanske kommer åter... Robinsson nästa? Ja, man tackar.


Jag skall förresten bli gudmor! Åt lille Ted, som jag faktiskt inte träffat ännu. Det är min kusins barn. Eller ja, min mammas kusin Pernilla som klämt ännu en unge! Det blir dop i början av december så det blir min andra visit i Umeå sedan jag flyttat till Kjære Osshlo. Jag har fixat en väldigt fin doppresent och faktiskt redan en julklapp också (surprise, surprise!)... men jag har inte sett dop-presenten ännu. Den hamnar direkt i Täfteå, så hoppas på att den blir bra! Kan inte säga vad det är i fall att lille Ted följer de allra trendigaste bloggarna, så riskerar jag ju att avslöja mig... :) Här är han i alla fall, jag längtar efter att få träffa den lilla krabaten!


 

Förresten. Ring inte mig och skicka gärna mat på posten! Alltså, fy fan vad det kostar att åka hem över jul. Det är ju helt sinnesjukt. Ska resa hem över jul (22 dec - 01 jan) och måste inte bara  betala 4000 för detta, utan jag missar ju en hel veckas inkomst d.v.s. runt 8000 SEK. Sedan ska jag hem en helg innan sjäva julsemestern, med anledning av tidigare nämnda nyfödde Ted. Då kom jag undan billigre med landar ändå till slut på 2500 för denna resa och där till förlorad inkomst för fredagen.  Decembermånad blir alltså knaper, men jag gillar nudlar och gröt och kan gott tänka mig sätta mig nere på ICA i Täfteå och skramla med en burk för att dra in lite extra under julsemestern :)


Nej, nej. Nu är det dags för att fortsätta med att baka lussebullar, lyssna på julmusik, dricka Frydelundjulöl samtidigt som jag slår in mina hittills inhandlade julklappar!

RSS 2.0